Kantarell-och fetaostsallad

En ovanligt lyckad blandning av fetaost och svamp, här i en mättande sallad med bulgur som bas.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 dl bulgur
  • 4 dl grönsaksbuljong (4 dl vatten + 1 buljongtärning)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk apelsinmarmelad
  • 150 g fetaost
  • 6 dl rensade kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 fasta tomater
  • färsk timjan och dragon

Gör så här:

Finhacka löken och koka den tillsammans med bulgur. Koka i buljong under lock i cirka 10 minuter eller enlig anvisningarna på förpackningen tills all vätska koka in.

Blanda olivolja, citronsaft och apelsinmarmelad och blanda med bulgurn.

Tärna fetaosten och blanda ner.

Rensa och skär svampen i stora bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek tills svampen fått fin stekyta. Krydda dem med salt och svartpeppar.

Klyfta tomaterna och blanda sedan samman bulgursalladen med svamp och tomat. Krydda med färsk timjan och dragon och servera varm eller ljummen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...