Kantarell-och fetaostsallad

En ovanligt lyckad blandning av fetaost och svamp, här i en mättande sallad med bulgur som bas.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 dl bulgur
  • 4 dl grönsaksbuljong (4 dl vatten + 1 buljongtärning)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk apelsinmarmelad
  • 150 g fetaost
  • 6 dl rensade kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 fasta tomater
  • färsk timjan och dragon

Gör så här:

Finhacka löken och koka den tillsammans med bulgur. Koka i buljong under lock i cirka 10 minuter eller enlig anvisningarna på förpackningen tills all vätska koka in.

Blanda olivolja, citronsaft och apelsinmarmelad och blanda med bulgurn.

Tärna fetaosten och blanda ner.

Rensa och skär svampen i stora bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek tills svampen fått fin stekyta. Krydda dem med salt och svartpeppar.

Klyfta tomaterna och blanda sedan samman bulgursalladen med svamp och tomat. Krydda med färsk timjan och dragon och servera varm eller ljummen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...