Kantarell-och fetaostsallad

En ovanligt lyckad blandning av fetaost och svamp, här i en mättande sallad med bulgur som bas.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 dl bulgur
  • 4 dl grönsaksbuljong (4 dl vatten + 1 buljongtärning)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk apelsinmarmelad
  • 150 g fetaost
  • 6 dl rensade kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 fasta tomater
  • färsk timjan och dragon

Gör så här:

Finhacka löken och koka den tillsammans med bulgur. Koka i buljong under lock i cirka 10 minuter eller enlig anvisningarna på förpackningen tills all vätska koka in.

Blanda olivolja, citronsaft och apelsinmarmelad och blanda med bulgurn.

Tärna fetaosten och blanda ner.

Rensa och skär svampen i stora bitar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek tills svampen fått fin stekyta. Krydda dem med salt och svartpeppar.

Klyfta tomaterna och blanda sedan samman bulgursalladen med svamp och tomat. Krydda med färsk timjan och dragon och servera varm eller ljummen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

Än får vi vänta på såväl rabarber som jordgubbar, men en titt i frysen kan löna sig. Frysta hallon och vaniljkräm gör påsktårta till en söt dröm som försvinner lika fort som den kom. Choklad kan vi njuta av året om, så varför inte maffig chokladkaka med vispad grädde till? Alldeles gul citronmarängpaj står vackert på bordet till påsk. Ta tid till god fika i gott sällskap!

 bakatårta.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...