Svamprisotto

Svamp är en av de absolut bästa smaksättarna på risotto. Ingen risk att misslyckas!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl risottoris (avorioris)
  • 2 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 150 g fast skogssvamp, helst trattkantareller (ca 1/2 l)
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl riven parmesanost

Gör så här:

Rensa och dela svampen.

Finhacka löken.

Skala och tärna palsternackan.

Stek upp löken och palsternackan i oljan i en kastrull stor nog att rymma risotton. Låt den bli mjuk och tillsätt svampen. Låt vätskan koka in och tillsätt riset. Låt det svettas lite tillsammans med svampen och löken tills riset är blankt.

Rör ner buljong och vinäger och koka upp.

Rör i risotton då och då och tillsätt mer vätska om den börjar bli torr.

Efter cirka 20 minuter eller när riset är krämigt och mjukt men ännu har lite kärna kvar, rör ner osten och tag kastrullen från värmen.

Varmhåll och servera varm tillsammans med grönsaker, sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...