Svamprisotto

Svamp är en av de absolut bästa smaksättarna på risotto. Ingen risk att misslyckas!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl risottoris (avorioris)
  • 2 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 150 g fast skogssvamp, helst trattkantareller (ca 1/2 l)
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl riven parmesanost

Gör så här:

Rensa och dela svampen.

Finhacka löken.

Skala och tärna palsternackan.

Stek upp löken och palsternackan i oljan i en kastrull stor nog att rymma risotton. Låt den bli mjuk och tillsätt svampen. Låt vätskan koka in och tillsätt riset. Låt det svettas lite tillsammans med svampen och löken tills riset är blankt.

Rör ner buljong och vinäger och koka upp.

Rör i risotton då och då och tillsätt mer vätska om den börjar bli torr.

Efter cirka 20 minuter eller när riset är krämigt och mjukt men ännu har lite kärna kvar, rör ner osten och tag kastrullen från värmen.

Varmhåll och servera varm tillsammans med grönsaker, sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

Visst kan man variera tebrödet framför andra ? scones. Scones smakar bra både i söta och matiga varianter. Baka klassiska scones och servera med smör och sylt. Eller gör goda chokladscones.

Vill du ha ett matigare recept så prova nya ost- och olivscones! Med ost och oliver i degen får du läckra scones som passar både som fika och som tilltugg till en matig sallad. Varför inte göra fetaostsallad med bulgur och servera scones till? Eller njut sconesen som bröd till soppan!

Smakligt så det räcker!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...