Svamprisotto

Svamp är en av de absolut bästa smaksättarna på risotto. Ingen risk att misslyckas!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4 dl risottoris (avorioris)
  • 2 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 150 g fast skogssvamp, helst trattkantareller (ca 1/2 l)
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl riven parmesanost

Gör så här:

Rensa och dela svampen.

Finhacka löken.

Skala och tärna palsternackan.

Stek upp löken och palsternackan i oljan i en kastrull stor nog att rymma risotton. Låt den bli mjuk och tillsätt svampen. Låt vätskan koka in och tillsätt riset. Låt det svettas lite tillsammans med svampen och löken tills riset är blankt.

Rör ner buljong och vinäger och koka upp.

Rör i risotton då och då och tillsätt mer vätska om den börjar bli torr.

Efter cirka 20 minuter eller när riset är krämigt och mjukt men ännu har lite kärna kvar, rör ner osten och tag kastrullen från värmen.

Varmhåll och servera varm tillsammans med grönsaker, sallad och ett gott bröd.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...