Svamppiroger

Svamp och mathavre blir en matig fyllning i piroger.

Du behöver

  • 3 dl kokt mathavre, mathavre, bulgur, ris eller motsvarande
  • 100 g champinjoner
  • 10 g torkad karl johan eller annan skogssvamp
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk majsenamjöl, majsstärkelse
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 6 plattor smördeg, lätt tinade
  • 1 ägg

Gör så här:

12 st.

Slå 1 dl kokhett vatten över den torkade svampen. Ställ åt sidan och låt dra i minst 15 minuter. Ansa och tärna champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs champinjoner, lök, vitlök och karl johan i cirka 5 minuter. Obs! Spara blötläggningsspadet från svampen. Strö majsenamjölet över svampen, rör om och tillsätt därefter svampspadet och mjölken. Krydda med salt och peppar och låt puttra tills det tjocknat.

Kavla ut smördegen. Dela varje platta i två kvadrater. Blanda svampstuvningen med mathavren och den rivna osten. Fördela på ena sidan av kvadraterna. Vik över till trianglar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck samman kanterna med en gaffel så de sluter tätt. Pensla med uppvispat ägg. Baka på 200 grader i cirka 15 minuter, tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se


Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

Squash är en bra råvara som lätt tar till sig andra smaker och passar i många rätter. Dill och squash är gott ihop, till exempel i pastasås. Fylld och gratinerad med quornfärs mättar squashen många. Mild squashsoppa blir gott till förrätt och kompletteras med squashpudding till efterrätt. Överflöd är ett välsmakande problem!

 vegetariskarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...