Svamppiroger

Svamp och mathavre blir en matig fyllning i piroger.

Du behöver

  • 3 dl kokt mathavre, mathavre, bulgur, ris eller motsvarande
  • 100 g champinjoner
  • 10 g torkad karl johan eller annan skogssvamp
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk majsenamjöl, majsstärkelse
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 6 plattor smördeg, lätt tinade
  • 1 ägg

Gör så här:

12 st.

Slå 1 dl kokhett vatten över den torkade svampen. Ställ åt sidan och låt dra i minst 15 minuter. Ansa och tärna champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs champinjoner, lök, vitlök och karl johan i cirka 5 minuter. Obs! Spara blötläggningsspadet från svampen. Strö majsenamjölet över svampen, rör om och tillsätt därefter svampspadet och mjölken. Krydda med salt och peppar och låt puttra tills det tjocknat.

Kavla ut smördegen. Dela varje platta i två kvadrater. Blanda svampstuvningen med mathavren och den rivna osten. Fördela på ena sidan av kvadraterna. Vik över till trianglar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck samman kanterna med en gaffel så de sluter tätt. Pensla med uppvispat ägg. Baka på 200 grader i cirka 15 minuter, tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...