Svamppiroger

Svamp och mathavre blir en matig fyllning i piroger.

Du behöver

  • 3 dl kokt mathavre, mathavre, bulgur, ris eller motsvarande
  • 100 g champinjoner
  • 10 g torkad karl johan eller annan skogssvamp
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk majsenamjöl, majsstärkelse
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 6 plattor smördeg, lätt tinade
  • 1 ägg

Gör så här:

12 st.

Slå 1 dl kokhett vatten över den torkade svampen. Ställ åt sidan och låt dra i minst 15 minuter. Ansa och tärna champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs champinjoner, lök, vitlök och karl johan i cirka 5 minuter. Obs! Spara blötläggningsspadet från svampen. Strö majsenamjölet över svampen, rör om och tillsätt därefter svampspadet och mjölken. Krydda med salt och peppar och låt puttra tills det tjocknat.

Kavla ut smördegen. Dela varje platta i två kvadrater. Blanda svampstuvningen med mathavren och den rivna osten. Fördela på ena sidan av kvadraterna. Vik över till trianglar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck samman kanterna med en gaffel så de sluter tätt. Pensla med uppvispat ägg. Baka på 200 grader i cirka 15 minuter, tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

Vad sägs om en klassisk Irish coffe, en fåtölj och en god bok? Eller kanske en Café Orange, när kvällskylan kommer krypande.

Så tänd stearinljusen och hämta favoritfilten. Sen är det bara kaffedrinken som saknas...

 kaffedrinkar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...