Svamppiroger

Svamp och mathavre blir en matig fyllning i piroger.

Du behöver

  • 3 dl kokt mathavre, mathavre, bulgur, ris eller motsvarande
  • 100 g champinjoner
  • 10 g torkad karl johan eller annan skogssvamp
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk majsenamjöl, majsstärkelse
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 6 plattor smördeg, lätt tinade
  • 1 ägg

Gör så här:

12 st.

Slå 1 dl kokhett vatten över den torkade svampen. Ställ åt sidan och låt dra i minst 15 minuter. Ansa och tärna champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs champinjoner, lök, vitlök och karl johan i cirka 5 minuter. Obs! Spara blötläggningsspadet från svampen. Strö majsenamjölet över svampen, rör om och tillsätt därefter svampspadet och mjölken. Krydda med salt och peppar och låt puttra tills det tjocknat.

Kavla ut smördegen. Dela varje platta i två kvadrater. Blanda svampstuvningen med mathavren och den rivna osten. Fördela på ena sidan av kvadraterna. Vik över till trianglar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck samman kanterna med en gaffel så de sluter tätt. Pensla med uppvispat ägg. Baka på 200 grader i cirka 15 minuter, tills de fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...