Stekt svamp, grundrecept

Smörstekt svamp är gott till mycket. Mest klassiskt är kantareller på bröd, men du kan använda svampen till allt från pastapytt till matiga sallader.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 300-400g svamp
  • 1 msk smör
  • ca 1 krm salt
  • (nymald svartpeppar)

Gör så här:

När du steker svamp blir resultatet olika beroende på vilken sort du väljer. Svamparna innehåller olika mycket vatten. För att få knaprigare svamp med fin stekyta är det bra att koka bort lite av vattnet innan smöret tillsätts - annars blir svampen lätt kokt och inte stekt. Om du har små och/ eller torra kantareller kan du ofta steka dem direkt i smör utan att de börjar koka.

Borsta och rensa svampen. Skär bort dåliga bitar och se till att ingen jord följer med. Är svampen mycket svår att få ren så kan du skölja den försiktigt i kallt vatten.

Skär svamparna i lika stora bitar.

Värm en stekpanna eller stekgryta till medelhög värme.

Lägg i svamparna och låt vätskan i svamparna koka bort.

Lägg ner smöret i pannan och sänk värmen. Låt svampen fräsa cirka fem minuter tills den fått fin färg och lite knaprig yta.

Salta och stör gärna lite svartpeppar över svampen innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...