Torka svamp

Om svampkorgarna blir välfyllda på hösten kan överskottet torkas. Då kan svampen smaksätta allt från risotto och sås till omelett och lasagne, året om!

Du behöver

  • färsk, fast svamp
  • torkollor, galler eller nät att torka på
  • ev. värmefläkt eller torkskåp

Gör så här:

Svamp torkas effektivast och jämnast i en hushållstork med torkollor och värmefläkt, men även utan en sådan maskin kan man enkelt torka svamp hemma. Man bör välja en plats med bra luftväxling, alltså inte ett instängt utrymme. Temperaturen ska inte överstiga 50 grader. Ugnen är inte bra till torkning eftersom det blir för instängt och varmt men däremot är ett torkskåp, inställt på låg temperatur, bra.

Svamp som ska torkas rensas först. På soppar tas rören bort. Tunna svampar som till exempel svart trumpetsvamp och trattkantareller går utmärkt att torka, hela eller i 2-3 millimeter tjocka skivor. Även soppar passar bra, men de bör skivas i 2-3 millimeter tjocka, jämna skivor först. Använd endast soppar som känns torra och fasta.

Torkollor, alltså ramar spända med nät, är bra att använda till torkning. Även galler går bra, med bakplåtspapper på. Trattkantareller och trumpetsvamp kan torkas liggande på papper i rumstemperatur. Sprid alltid ut svamparna så de inte överlappar varandra. Soppar och andra svampar med tjockt fruktkött kan behöva till exempel en värmefläkt för att torka tillräckligt snabbt och inte ruttna.

När svampen är färdig ska den kännas torr och inte ha några fuktiga partier inuti. Förvara svampen i burkar med lock på en torr och gärna sval plats.

När den torkade svampen ska användas behöver den först blötläggas. Vissa svampsorter behöver längre tid för blötläggning. Om de sedan tillagas behöver de inte lika lång blötläggningstid. Karl johan, trattkantareller och trumpetsvamp kan blötläggas ungefär en kvart, gärna längre. Blötläggningsvattnet är bra att använda i matlagning.

Den torkade svampen kan även malas till svampmjöl som kan användas som krydda i maten.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...