Torka svamp

Om svampkorgarna blir välfyllda på hösten kan överskottet torkas. Då kan svampen smaksätta allt från risotto och sås till omelett och lasagne, året om!

Du behöver

  • färsk, fast svamp
  • torkollor, galler eller nät att torka på
  • ev. värmefläkt eller torkskåp

Gör så här:

Svamp torkas effektivast och jämnast i en hushållstork med torkollor och värmefläkt, men även utan en sådan maskin kan man enkelt torka svamp hemma. Man bör välja en plats med bra luftväxling, alltså inte ett instängt utrymme. Temperaturen ska inte överstiga 50 grader. Ugnen är inte bra till torkning eftersom det blir för instängt och varmt men däremot är ett torkskåp, inställt på låg temperatur, bra.

Svamp som ska torkas rensas först. På soppar tas rören bort. Tunna svampar som till exempel svart trumpetsvamp och trattkantareller går utmärkt att torka, hela eller i 2-3 millimeter tjocka skivor. Även soppar passar bra, men de bör skivas i 2-3 millimeter tjocka, jämna skivor först. Använd endast soppar som känns torra och fasta.

Torkollor, alltså ramar spända med nät, är bra att använda till torkning. Även galler går bra, med bakplåtspapper på. Trattkantareller och trumpetsvamp kan torkas liggande på papper i rumstemperatur. Sprid alltid ut svamparna så de inte överlappar varandra. Soppar och andra svampar med tjockt fruktkött kan behöva till exempel en värmefläkt för att torka tillräckligt snabbt och inte ruttna.

När svampen är färdig ska den kännas torr och inte ha några fuktiga partier inuti. Förvara svampen i burkar med lock på en torr och gärna sval plats.

När den torkade svampen ska användas behöver den först blötläggas. Vissa svampsorter behöver längre tid för blötläggning. Om de sedan tillagas behöver de inte lika lång blötläggningstid. Karl johan, trattkantareller och trumpetsvamp kan blötläggas ungefär en kvart, gärna längre. Blötläggningsvattnet är bra att använda i matlagning.

Den torkade svampen kan även malas till svampmjöl som kan användas som krydda i maten.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...