Ljummen potatissallad med kantareller

Riktig sommarmat! En god kombination av svamp, färskpotatis och örter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg kokt, kall färskpotatis
  • ca 5 dl rensade kantareller
  • 2 msk smör
  • 75 g halloumiost
  • 1/2 zucchini
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ca 1/2 dl färsk, rensad oregano
  • ca 1 dl färsk, rensad basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 röd- eller gullök

Gör så här:

Börja med dressingen. Mixa samman olja, honung, salt, peppar, oregano, basilika och vitlök i en burk eller skål.

Skär potatisen i stora bitar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och vänd ner potatisen. Låt den få svag färg, sänk och låt bli genomvarm. Lägg upp i serveringsskål eller på ett fat.

Smörstek nu svampen - lägg den i pannan på medelhög värme och låt vattnet dunsta innan du tillsätter smör och låter den bli knaprig. Salta svampen lite i pannan och strö den över potatisen.

Skär halloumiosten i stavar eller smala skivor. Stek den hastigt och strö över salladen.

Skiva zucchinin tunnt med en osthyvel eller kniv. Stek skivorna hastigt i smör eller olivolja, vik och fördela jämnt över hela salladen.

Ringla till sist över örtdressingen och servera salladen ljummen. Gärna som tillbehör till fisk eller fågel.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...