Svampomelett

En rustik omelett med potatis, lök och svamp... Riktigt matigt och gott!

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 4 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 100 g fast skogssvamp
  • 3ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 8 cocktailtomater
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • persilja till dekoration

Gör så här:

Skala och tärna potatisen. Skala och grovhacka löken.

Rensa svampen och dela om det är stora svampar. (Trattkantareller/ gul kantarell och trumpetsvamp behöver inte delas annat än för rensningen.)

Stek löken tillsammans med potatisen i smöret på medelhög värme i cirka 10 minuter, tills potatisen börjar bli mjuk och fått färg.

Tillsätt svampen och låt den steka med tills det mesta av vätskan kokat bort.

Vispa samman ägg, vatten och salt. Häll stanningen över potatisen och svampen. Sänk värmen till under medelvärme.

Skär tomaterna och lägg ut över ytan.

Låt omeletten steka färdigt på låg värme i cirka 10 minuter.

Strö ut timjan och parmesan över omeletten. Dekorera gärna med klippt persilja och servera varm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Kycklingrecept

Crêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept på crêpes med kyckling!

kycklingrecept.nu


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...