Svampomelett

En rustik omelett med potatis, lök och svamp... Riktigt matigt och gott!

Du behöver

Receptet är för 2-4 personer.

  • 4 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 100 g fast skogssvamp
  • 3ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 8 cocktailtomater
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • persilja till dekoration

Gör så här:

Skala och tärna potatisen. Skala och grovhacka löken.

Rensa svampen och dela om det är stora svampar. (Trattkantareller/ gul kantarell och trumpetsvamp behöver inte delas annat än för rensningen.)

Stek löken tillsammans med potatisen i smöret på medelhög värme i cirka 10 minuter, tills potatisen börjar bli mjuk och fått färg.

Tillsätt svampen och låt den steka med tills det mesta av vätskan kokat bort.

Vispa samman ägg, vatten och salt. Häll stanningen över potatisen och svampen. Sänk värmen till under medelvärme.

Skär tomaterna och lägg ut över ytan.

Låt omeletten steka färdigt på låg värme i cirka 10 minuter.

Strö ut timjan och parmesan över omeletten. Dekorera gärna med klippt persilja och servera varm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

Den populära cheesecaken finns i mängder av varianter. Här i Sverige är det vanligast med cream cheese, typ Philadelphiaost i fyllningen.

Smaksätter gör vi med vanilj, choklad, eller frukt och bär.

Och vad kan passa bättre än en lättbakad cheesecake med saft och bär i receptet!

 cheesecake.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...